Meny STÄNG
rama in tavla - guide till inramning

Rama in Tavla – Guide till Inraming

Att rama in tavla är en konst i sig. Med tryck, bild eller annat motiv kan du skapa en vacker tavla med enkla medel, här får ni de bästa tipsen för att lyckas. Först och främst ska man tänka på att skaffa allt som behövs för tavelmontering, så låt oss börja med verktygen som hjälper till när man gör en inramning.

Redskap för att rama in tavlor

  1. Motiv, antikt tryck eller litografi
  2. Ram, som passar trycket ifråga
  3. Passepartout, för att framhäva motivet
  4. Syrafri tejp, viktigt för att inte skada trycket vid montering
  5. Bomulls handskar, för att undvika fläckar (valfritt)

Hur du monterar din tavla

Börja med att lägga ut ditt tryck och redskap på en ren arbetsyta. Ett skrivbord, matbord eller på golvet. När du fått en bra översikt så att du har alla verktyg du behöver kan du börja med monteringen.

Passa passpartout

En Passpartout skapar utrymme för motivet att andas, det är därför viktigt att du valt en passpartout som främjar just ditt motiv. Vänd försiktigt din passpartout och sätt ditt tryck med motiv mot baksidan, vänd försiktigt nu din montering för att se hur trycket passar.

Nu är en utmärkt tid att justera trycket så det ligger snyggt, enklast är om du hela tiden håller trycket på plats med en av dina händer (gärna med bomullshandske för att minimera avtryck)

Sätt fast motiv i ram

Efter du hittat postionen du vill att ditt tryck ska sitta på i passpartouten kan du lägga det ner mot bordet med baksidan av ditt tryck mot dig. Det är nu du behöver din syrafria tejp, ta en bit tejp och fäst horisontallt i mitten av toppkanten på trycket mot din passapartout. Efter detta tar du ytterligare en tejp bit och sätter denna vertikalt över den förra, detta ska skapa ett kors.

Det är viktigt att ditt tryck får andas, och det är därför vi endast fäster det i toppkanten. Detta hjälper trycket att bevara sin form oavsett luftfuktighet och värme, och gör att ditt tryck vare sig nytt som antikt håller sig bättre.

Rama in tavlan

Det sista steget innan tavelhängning. Efter du säkert monterat din bild på passpartout så placerar du försiktigt ditt tryck i ramen efter att du borttagit baksidan. Nu kan du placera baksidan mot motivet och i din ram och sedan fälla ner eventuella säkerhetshållare för att hålla ditt motiv på plats.

Inramning som du kan göra själv

De flesta tavlor kan du faktiskt rama in själv, även om det finns vissa projekt du bör överlåta till professionella inramare. Vi hoppas vår guide till bättre inramning hjälpt dig i ditt projekt, se gärna våra andra artiklar om tavlor och antikt eller utforska vårt stora utbud av antika tryck för inspiration.

Share your thoughts