Litografi

Visar 1–16 av 39 resultat

Litografi kommmer från grekiskans Lithos = Sten och Graphein = Skriva. Kärt barn har många namn och litografier benämns ofta även som plantryck. Litografi är en tryckmetod där man använder en plåt för att överföra tryck på papper. Metoden uppfanns redan 1798 av Alois Senefelder då kunde man dock inte göra litografiska färgtryck, något som kom 1837. Utforska våra litografiska tryck nedan.

Litografier – Detaljerade tryck

Många hävdar att det  inte finns en grafisk metod som lyckas återge konst så vackert och exakt som litografi. Trots att betydelsen av litografi är sten avtryck så tecknas majoriteten av både antika och moderna litografier med hjälp av andra verktyg som plåt eller glas.

Vad är Litografier?

Processen och tekniken för att skapa litografi går ut på att använda en kemisk metod där man med hjälp av vatten stöter bort fett. Till en början användes den litografiska metoden framförallt för att återskapa överklassens teckningar och tavlor i mångfald. Begreppet Original Litografi används ibland och talar då om litografiska tryck där konstnären själv tecknat på sten eller plåt.

Färglitografi

Ett unikt hantverk som utvecklades i början av 1800-talet, vid färgtryck behöver man trycka varje färg separat vilket gör färglitografi till en komplicerad och tidskrävande process. Resultatet är dock oftast otroligt vackert och detaljerat.

Litografier Online

Idag finns det många litografier till salu på nätet, framförallt på auktion men även andra marknadsplatser. Att köpa antika litografier online är inte alltid lätt, då det är svårt att urskilja skick och veta tryckets värde. Vi har försökt att göra det lätt att handla litografi konst, alla våra tryck är unika och äkta så passa på innan din favorit hamnar på någon annans vägg.