Meny STÄNG

5 Tips för Tavelhängning

Att hänga tavlor är en konst, och det är lätt att det går snett. Snygg tavelhängning kan dock ta din heminredning till nya höjder. Här är 5 snabba tips för att lyckas med tavelhängning hemma eller på kontoret.

“Every painting is a voyage into a sacred harbour.”
– Giotto di Bondone

  1. Håll det parallelt. Om du skapar ett montage av tavlor blir det snyggast och mest lättläst för ögat om du hänger dina konstverk parallelt på väggen. Det finns alltid undatag till alla inredningsregler, men denna kan vara bra att ha i åtanke.
  2. Låt tavlan andas. Även konstverk behöver andas, därför ska man alltid försöka lämna utrymme kring tavlan man hänger på väggen. Detta får bilden att ta mer plats och dra ögat till sig istället för att bli en del av dess omgivning.
  3. Använd väggens färger. Genom att använda färgerna i rummet där du planerar hänga tavlor, kan du enkelt se om accenterna i konstverkerken kommer framhävas eller försvinna mot bakgrunden. Ett läckert sätt att skapa symbios är att använda en färgad passpartout som går i ton med fondväggen.
  4. Skapa dynamiska kollage. När du skapa tavelkollage behöver inte allt vara från samma era, utan det viktiga är att tavlorna framhäver varandra på ett sympatiskt sätt. Se därför bortom tid och rum när du försöker matcha dina tavlor och funderar över färg och form istället. Dessa aspekter tenderar vara mycket viktigare för att skapa tavel kollage som inte skär sig.
  5. Bryt alla regler. Regler är till för att brytas, och detta gäller också tavelhängning. Därför tycker vi att du ska experimentera byta och flytta din konst för att se vilken plats och postition som förgyller ditt hem på bästa sätt. När det kommer till konst finns inget rätt och fel, trots detta tror vi att lite överskådliga tips som dessa bara kan hjälpa dig till att skapa unik och inbudande tavelhängning i ditt hem.

Share your thoughts